Professionals aan het woord

“ Ik word uitgedaagd op een heel ander gebied en werk creatiever.”

In deze rubriek portretteert GrowWork een verpleegkundige die met behulp van GrowWork de overstap heeft gemaakt vanuit het ziekenhuis naar de wijkverpleging. Aan het woord: Marjan Feddema-Dijkema, wijkverpleegkundige bij Azora.

“Na mijn opleiding hbo-V heb ik gewerkt als verpleegkundige in een academisch ziekenhuis in Nijmegen. Daarna ben ik op de acute opnameafdeling terecht gekomen in een ziekenhuis in Nijmegen en later in Doetinchem.

Ik liep steeds meer tegen de werkdruk in het ziekenhuis aan merkte dat mijn visie op de kwaliteit van zorg en het borgen van deze kwaliteit steeds vaker in conflict kwamen. Mijn gedachten gingen toen naar het werken in de thuiszorg. Hier ligt denk ik de toekomst; met de verschuivingen in de langdurige zorg wordt de rol van de wijkverpleegkundige in de thuissituatie immers steeds belangrijker.

Geen dag is hetzelfde

Het werk als wijkverpleegkundige vind ik tot nu toe erg leuk, met name omdat ik word uitgedaagd op een heel ander gebied. De thuissituaties van cliënten lopen erg uiteen. Geen dag is hetzelfde. In het ziekenhuis kun je makkelijker even met de dokter of collega’s overleggen en de medische voorraadkast is altijd aangevuld.

Bij de cliënt thuis is dit niet vanzelfsprekend en moet je creatiever zijn. Je bent zelf verantwoordelijk voor kwalitatieve zorg van de cliënt. En vergeet niet de zorg voor de mantelzorger, valt deze uit dan wordt de zorg rond de cliënt ook wankel.

De overstap

Ik ben nu twee maanden in dienst en nog wat zoekende naar mijn positie als wijkverpleegkundige en rol in de organisatie. Ik doe veel in samenspraak met collega’s en ben bezig mijn netwerk
in de regio te vergroten. We leren van elkaar en dat is nodig om elkaar naar een hoger niveau als autonoom wijkverpleegkundige te tillen. Door de vele regels, wetgeving en indicatiestellingen en
diversiteit aan wijkverpleegkundige vraagstukken is de overstap zelfs met 20 jaar ervaring in het ziekenhuis niet zomaar gemaakt.

Daarom ben ik blij met het Talentprogramma ‘Regisseur van wijkzorg’ van GrowWork ter ondersteuning. Mijn advies aan mensen die twijfelen aan een overstap: gewoon doen! Er zit veel meer uitdaging in de wijkverpleging dan je in eerste instantie zou denken. Zie de overstap daarom ook als een mooie uitdaging voor jezelf!”

Interesse?

Ook geïnteresseerd in een overstap of ons Talentprogramma Wijkverpleegkundige, Regisseur van wijkzorg? Neem gerust contact met ons op.

Contact met GrowWork

Heb je vragen of wil je weten wat GrowWork voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.

088 33 02 300 Stel een vraag per e-mail