Nieuws

De Dag Van Kim – Projectverpleegkundige GrowWork

“Vanuit mijn rol laat ik de teams zelf met een oplossing komen, ik coach en stuur bij waar nodig.”

Sinds een paar maanden werk ik als projectverpleegkundige voor GrowWork. Een relatief nieuwe functie in het werkveld, waar je aan de slag gaat met een specifieke (tijdelijke) opdracht. Hiervoor heb ik altijd als wijkverpleegkundige gewerkt. Maar ik was opzoek naar een andere uitdaging en kwam in gesprek met GrowWork. Een zeer fris en enthousiast bedrijf. Dat paste gelijk bij mij.

Helikopterview

In mijn rol als projectverpleegkundige ondersteun ik teams met de ontwikkelingen die zij meemaken. Op dit moment heb ik een project waarbij ik een intramurale zorginstelling ondersteun met het opzetten van de thuiszorg (extramurale zorg). Mijn werkervaring als wijkverpleegkundige komt hierbij goed van pas. En daarom past deze opdracht perfect bij mij. Natuurlijk kan alle opgedane ervaring je ook tegenwerken. Je wilt je kennis graag delen, maar de kunst is om het team zelf na te laten denken.

Als projectverpleegkundige is het heel belangrijk dat je voornamelijk in de coachende rol blijft. Dit doet mij denken aan een training, die ik overigens aangeboden heb gekregen van GrowWork, waarbij we de “Dramadriehoek” hebben besproken. Ik merk dat ik vaak in de rol van “de redder” schiet. Je ziet iets gebeuren wat anders kan/moet en je wilt dit meteen “redden”. Terwijl mijn rol nu is om het team te laten nadenken en dat zij zelf moeten bedenken hoe zij die situatie aanpakken. Eigenlijk houdt het in dat je veel op je tong moet bijten. Van nature ben ik een kletskous, dus daar ligt voor mij een grote uitdaging.

Samen sparren

Gelukkig heb ik veel contact met mijn GrowWork adviseur. Zij zorgt in de basis dat ik een opdracht heb en monitort dat met mij. Maar daarnaast is zij ook mijn klankbord. Ik kan met al mijn vragen bij haar terecht en ook kan ik met haar reflecteren. Dat is heel prettig. Je kan namelijk niet altijd met de collega’s op de werkvloer reflecteren. Je werkt namelijk vaak alleen op een project als projectverpleegkundige.

Spiegeltje spiegeltje….

Mijn eerste opdracht als projectverpleegkundige is goed bevallen. Van het team van wijkverpleegkundigen, die ik intensief gecoacht heb, was het leuk te horen dat ik zo goed de spiegel voor kon houden. Door onder andere (kritische) vragen te stellen en ze op weg te helpen, heb ik ze ook aan het denken gezet. Er is binnen het team veel progressie geboekt, en daar doe je het tenslotte voor! Ik ben begonnen in een onrustig team met veel onvrede, maar tegen het einde was er veel meer rust en begrip voor elkaar. Een super gave ontwikkeling om te zien en zo fijn om een bijdrage te leveren aan een positieve verandering! Met een gerust hart sluit ik het project succesvol af, op naar de volgende klus!