Nieuws

“Blijf continu in gesprek met je opdrachtgever”

In deze rubriek portretteren we dit keer een zelfstandig verpleegkundige die met behulp van GrowWork projectmatig werkt.

Aan het woord: Nannie van de Waarenburg. Ze ondersteunt Zorgcentrum Pantein bij de implementatie van het classificatiesysteem Omaha System.

Ontwikkelingen VVT

Ik merk dat de hiërarchische samenstelling binnen zorgorganisaties is veranderd naar een meer democratische manier van werken, waarbij de rol van teamleider vervalt. Hierdoor komt de verantwoordelijkheid van productiviteit, verbeterprojecten en innovatie steeds vaker bij de verpleegkundigen te liggen. Ook heeft het management steeds meer behoefte om gevoed te worden door ideeën vanuit de werkvloer, wat betekent dat er meer betrokkenheid en assertiviteit van de verpleegkundigen wordt gevraagd.

Gevolgen dagelijkse praktijk

Door deze ontwikkelingen kun je je als verpleegkundige sterker positioneren. Er ontstaan binnen de organisatie meer kansen, maar deze komen niet aanwaaien. Dus zorg dat je zelf ondernemend bent. Bij mijn project bij Pantein merk ik dit belang ook. Het implementeren van nieuwe systemen levert vaak weerstand op. Het is mijn taak om mensen te enthousiasmeren, weerstand bij ze weg te halen en ze genoeg body en kennis mee te geven dat ze er mee kunnen en willen werken. Als je na een bijeenkomst hoort dat ze het niet hadden willen missen, weet je dat je goede stappen hebt gezet.

Tips

Reflecteer of je beschikt over coachende vaardigheden en blijf jezelf scholen. Ik heb zelf de post-bachelor opleiding kwaliteits- en verandermanagement gevolgd. Blijf daarnaast continu in gesprek met je opdrachtgever en geniet van de kleine resultaten. Als je door wilt met projectmatig werken is het heel prettig dat er een organisatie als GrowWork bestaat, zij kunnen heel goed adviseren welke mogelijkheden er zijn en wat bij jou past. Zij hebben voor mijn projectteam overigens ook de scholing van Omaha Systeem verzorgd en bij complexe vraagstukken kan ik terugvallen op de kennis van GrowWork. Dat vind ik erg fijn.

Ook geïnteresseerd in projectmatig werken? Kijk op www.growwork.nl of bel 088 33 02 300.